Прага торт з карамельно-грильяжним кремом

Складові:
бісквіт:
- 6 яєць
- 115 г борошна
- 150 г цукру
- 25 г какао
- 40 г масла

крем:
- 150 г масла
- 120 г цукру
- 150 г вершків 35%
- 120 г грильяжу
- 1 ч. л. ванільного екстракту (ванільного цукру)

грильяж:
- 40 г горіхів
- 120 г цукру

прикраса:
- 50 г абрикосового варення або джему-У мене був чорничний, так як його треба тільки трохи зверху на бісквіт тo смак зовсім не вплинуло

глазур:
- 100 г темного шоколаду
- 80 г масла

Приготування
Бісквіт: розділіть яйця на білки і жовтки. Збийте жовтки з половиною цукру в щільну майже білу масу. Білки збийте до стійкої піни, додайте цукор, і збивайте до щільності і блиску. Маса повинна залишатися на віничку і не втрачати форму. Змішайте жовтки і білки. Всипте просіяну з какао муку. Перемішайте акуратно, зачерпуючи суміш ложкою від краю миски і опускаючи в середину. Добавте розтоплене тепле масло, акуратно вмішайте. Вилийте суміш у форму, печіть при 190С 30 хвилин. Зубочистка повинна виходити сухою з середини коржа. Остудіть у формі або на решітці. Дайте вистоятися ніч або 8 годин.

Приготуйте грильяж. Горіхи підсмажити в духовці при 180С 10 хвилин і змолоти в блендері в не надто дрібну крупку (або посікти ножем). У кастрюльці розплавте цукор в карамель не мішаючи ложкою а тільки стряхуючи трохи. В карамель всипте горіхи. І швидко перемішайте. Вилийте на змащений маслом папір для випічки або на силіконовий коврик. Дайте охолонути. Остиглий грильяж добре ламається.
Для крему зробіть карамельний сироп. Для цього розплавте цукор в каструльці до коричневого кольору, влийте гарячі вершки і перемішайте. (суміш зразу високо підніметься але не бійтеся основне взяти трошки більшу кастрюльку) і варіть до розчинення цукру і загущення. Остудити. Збийте м'яке масло до світлого кольору. Додавайте охолоджений до кімнатної температури сироп потроху, ретельно збиваючи. Не забудьте влити ванільний екстракт! Грильяж поламайте і покладіть в комбайн. Порубіть дрібно. Добавте подріблений грильяж в готовий крем.
Розріжте корж бісквіту на три частини, промастіть їх кремом. Підігрійте мармелад, процідіть через ситечко і намажте верх торта. Поставте торт в холодильник на годину-півтора. Розтопіть шоколад з маслом і облийте торт. Поставте в холодильник на пару годин.



Джерело: Бісквіт: розділіть яйця на білки і жовтки. Збийте жовтки з половиною цукру в щільну майже білу масу. Білки збийте до сті
close
Додати свій рецепт