Ткемалі соус

Складові:
- 3 кг слив 
- 3 великих головки часнику
- 1,5 - 2 стручки гострого перцю (чілі) або 1,5 - 2 ч. л. готового меленого 
- 6 ч. л. солі
- 9 ч. л. цукру
- 3-4 ч. л. коріандру
- 1,5 пучка кінзи
- 1,5 пучка кропу
- 4 листочки м'яти

Приготування
Сливи помити, скласти в каструлю і залити невеликою кількістю води, (від 1 склянки до 1,5 приблизно), щоб сливи не прилипли. Чим сливи м'ягші тим менше потрібно води і тим швидше сливи пустять сік і почнуть розварюватись.
На невеликому вогні сливи поварити буквально від 5 до 20 хв. Як тільки сливи почнуть розварюватись, газ виклюти. Мої сливи були не зовсім м'які і варились 20 хв.

Як тільки сливи трохи охололи, відкинути їх на друшлак хвилин на 10, щоб стекла зайва водичка, тоді переставити друшлак на іншу каструлю і сливи протерти. В друшлаку залишаться шкірки і кісточки, а в каструлі досить густе пюре. 
До пюре додаємо цукор і сіль, ретельно перемішуємо. Тим часом в чашу блендера кладемо почищений часник, гострий стручковий перець і подрібнюємо. Тоді додаємо туди ж зелень - кінзу, кріп і м'яту. Ще раз збиваємо все разом.
Коріандр розтираємо в ступці. 
Каструлю з соусом, в який вже додані сіль і цукор, ставимо варити. Весь час ретельно перемішуємо, щоб не підгорів. Поки ткемалі не став надто гарячим, пробуємо чи достатньо солі і цукру - все залежить від слив, якщо вони надто кислі чи не зовсім спілі, цукру може бути потрібно більше, або навпаки. Солимо і цукруємо до смаку. Далі додаємо коріандр і збиту в блендері масу - часник, перець і зелень.

Добре перемішуємо і пробуємо на свій смак. Смак ткемалі має бути кисло-солодко-гостро-пряним. Довести до кипіння і після закипання поварити хвилин 5-10, весь час помішуючи.
Готовий ткемалі розливаємо в гарячі простерелізовані банки, закриваємо, закутуємо і залишаємо охолоджуватись до ранку.

З 3 кг слив в мене вийшло 4 півлітрових баночки ткемалі. Готовий ткемалі зберігати в холодному місці.



Джерело: Сливи помити, скласти в каструлю і залити невеликою кількістю води, (від 1 склянки до 1,5 приблизно), щоб сливи не прили
close
Додати свій рецепт