Готуємо кальмари в будні та на свята
rutamyata
06.05.2019
Пропоную вашій увазі декілька випробуваних рецептів приготування таких смачних і таких корисних кальмарів. Ці нескладні у приготуванні страви цілком можна як подати до святкового столу, так і побалувати ними домашніх й у звичайний день.

1. Салат з кальмарів з сиром
Кальмари - 500 г, сир - 200 г, рис - 200 г, яйце - 2 шт., майонез або сметана - 100 г, сіль - за смаком. Зварити кальмарів, рис і яйця. Кальмарів, яйця та сир порізати тонкими брусочками, додати рис, майонез або сметану, сіль, перець, інші приправи за смаком. Усе перемішати. У салат також можна додати солодку кукурудзу. P.S. Я якось готувала на святковий стіл з консервованими зернами кукурудзи - СМАКОТА!

2. Салат з кальмарів (Українська кухня)
300 г варених кальмарів, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 5 ст.л. майонезу, сіль, зелень петрушки за смаком. Варених кальмарів і яйця дрібно нарізати, сир натерти на великій тертці. Продукти посолити, перемішати і заправити майонезом, викласти в салатник. Перед подаванням на стіл прикрасити вареним яйцем, нарізаним часточками, і зеленню петрушки.

3. Ікра з солоних огірків і кальмарів
Огірки солоні промити, посікти та злегка відтиснути, аби видалити надлишкову вологу. Цибулю ріпчасту очистити, промити, дрібно нарізати й обсмажити на рослинній олії. Змішати подрібнені огірки з обсмаженою цибулею, додати томат-пасту та продовжувати обсмажування протягом 20-30 хв, після чого заправити ікру за смаком перцем і охолодити. Кальмарів зварити у підсоленій воді при слабкому кипінні протягом 3-5 хв, затим охолодити та нарізати соломкою. У готову ікру покласти варених охолоджених кальмарів, перемішати. На 150-200 г кальмарів - 6 солоних огірків, 2-3 головки цибулі, 1 ст.л. томату-пасти, 2 ст.л. рослинної олії.

4. Кальмари у сметанному соусі
Залити морожених кальмарів теплою водою та витримати в ній 35-40 хв. Очистити від верхньої плівки та ретельно промити в проточній холодній воді. Випатрати та знову промити. Нарізати кальмарів крупною соломкою, посолити, обваляти у борошні й обсмажити. Скласти у сотейник. Злегка обсмажити на маслі чи/та олії борошно, розвести сметаною, добре розтерти, щоб не було грудок. Залити цим соусом кальмарів. Закрити посуд кришкою і тушкувати кальмарів на слабкім вогні до готовності. Викласти на таріль разом із соусом, посипати подрібненою зеленню петрушки. На 500 г свіжих або морожених кальмарів - 2 ст.л. масла (олії), 1 ст.л. борошна, 200 г сметани, по 1 ст.л. масла (олії) та борошна для соусу.

5. Кальмар смажений
Відбите філе кальмара без шкіри нарізати маленькими (1,5-2 см) кубиками або локшиною, посипати сіллю та перцем, швидко обсмажити (5 хв.) у гарячих рослинній олії чи вершковім маслі, або у жирі, додати подрібнену цибулю та посмажити ще трішки, поки цибуля не підрумяниться, затим одразу ж подати на стіл. Подати на стіл можна з вареною чи смаженою картоплею, розсипчастим рисом, консервованим зеленим горошком, тушкованою свіжою капустою. З соусів підійде томатний з хроном або готовий гострий. На 500 г сирого мяса кальмара - 1-2 головки цибулі, 4 ст.л. рослинної олії чи 4 ч.л. вершкового масла.

6. Кальмари з грибами під шубою
На 2 порції. Кальмари - 2 шт., печериці - 150 г, цибуля - 1 шт., сир - 2 ст.л., сметана - 100 г, борошно - 1 ч.л., масло вершкове - 3 ст.л., сіль. Кальмарів очистити від плівки, промити й нарізати соломкою. Гриби дрібно нарізати, цибулю покришити. Цибулю та гриби пасерувати в 1 ст.л. масла на звичайній плиті. На маслі швидко підсмажити кальмарів. Зєднати їх з цибулею та грибами. Борошно злегка підсмажити у решті масла. Сметану розігріти та ввести у неї борошно з маслом, посолити та прокипятити. На деко вистелити фольгу. Викласти на неї кальмари з грибами. Залити все сметанним соусом. Посолити, поперчити та посипати тертим сиром. Поставити деко на високу решітку й запікати кальмари 10-15 хвилин при 230 градусах.

7. Бефстроганов із кальмарів
Кальмари - 500 г, сметана - 2,5 ст.л., пшеничне борошно - 2 ч.л., цибуля ріпчаста - 1 шт., рослинна олія - 2 ст.л., перець та сіль - за смаком. Кальмари почистити, помити, злегка відбити, нарізати на шматочки завширшки 5-8 см, посипати сіллю, перцем та обсмажити на олії з дрібно нарізаною цибулею. Потім посипати борошном, розмішати та знову смажити до золотавого кольору. Після цього додати сметану й тушкувати до готовності. На гарнір подати смажену чи відварну картоплю, солоні огірки.

Усім смачних та корисних кальмарів!
close
Додати свій рецепт