Складові:
- 150г вершкового масла
- 1 склянка цукру
- 5-6 яєць (залежно від розміру)
- півпачки (близько 40г) какао-порошку "Золотий ярлик"
- 2 столові ложки коньяку
- 2 столові ложки нежирної сметани (15% жирності)
- 0.5 чайної ложки соди
- 1 стакан борошна
- близько 150 мл абрикосового джему (якщо не будете перешаровуються торт, джему брати в 2 рази менше)
шоколадна глазур:
- 0.5 склянки (4.5 столові ложки) саxара
- 4 столові ложки води
- 1 столова ложка вершкового масла
- 30г какао-порошку "Золотий ярлик"
- 1 чайна ложка коньяку якщо знадобиться - 1-3 столові ложки молока
Приготування
Яйця розділити на білки і жовтки. Соду закинути в сметану. Розм'якшене вершкове масло розтерти з 1-2 столовими ложками цукру і коньяком, додати жовтки, какао і все добре розтерти. У шоколадну масу додати соду зі сметаною, а потім і просіяне борошно. Всі розтерти. У цей час білки збивати з цукром, що. В шоколадне тісто обережно, не міксером, а ложкою, вмішати збиті в круту піну білки (Важливо: білки ні в якому разі не перевзбівать, піна не повинна бути сухою). Тісто дуже швидко викласти в застелену промасленим пергаментом роз'ємну форму (діаметр форми 25-26 см) і поставити в розігріту духовку. Випікати шоколадний бісквіт близько 50 хвилин при температурі 180°C. Готовність бісквіта перевірити дерев'яною зубочисткою (занадто рано духовку для перевірки не відкривати, інакше бісквіт опаде). Остиглий бісквіт змастити зверху абрикосовим джемом, дати вбратися, а потім торт покрити гарячою шоколадною глазур'ю. Якщо хочете, щоб торт "Захер" добре просочився, бісквіт абрикосовим джемом потрібно змащувати, коли він ще гарячий. Також бісквіт можна розрізати на пласти і кожен пласт, ще гарячим, промазати джемом. Торт тоді вийде вельми соковитим, але на любителя - бісквіт більше не буде повітряним, а стане злегка клейким, але все-одно смачним.
Шоколадна глазур: цукор змішати з гарячою водою, сироп довести до кипіння і варити до тих пір, поки вилита на тарілку крапля сиропу НЕ БУДЕ настільки вузький, що з неї можна буде ліпити, як з пластиліну. Тоді в гарячий сироп додати какао, вершкове масло і все ретельно розмішати. Якщо ви переварили сироп і після додавання какао глазур "стала комом", то для додання глазурі необхідної пластичності потрібно додати 1- 3 столові ложки молока, почекати, поки цукор розчиниться, і, помішуючи, прогріти шоколадну глазур на самому маленькому вогні до появи бульбашок. У готову глазур додати чайну ложку коньяку або рому і гарячої покрити торт. Торт "Захер" покритий глазур'ю поставити просочуватися в холодильник.