
Складові:
тісто:
- сир 200 г
- яйце 1 шт
- цукор 1 склянка
- борошно пшеничне вищого гатунку 300 г (приблизно)
- сода 1 ч.ложка
- оцет столовий для гасіння соди
- цукор ванільний 1/4 ч.ложки
крем:
- молоко 500 мл
- яйця 2 шт
- цукор 1 склянка
- борошно 3 ст.ложки
- сіль 1/4 ч.ложки
- масло вершкове 150 г
прикраси:
- свіжі ягоди (полуниця, малина, чорна смородина та ін.) 200 г
Приготування
Самий відповідний крем для цього торта - заварний або олійно-заварний. Ми будемо готувати другий, з вершковим маслом все ж виходить смачніше.
Початок традиційне - збиваємо яйця з цукром (можна відразу і сіль додати, щоб потім не забути) в однорідну масу. У особливої пишності немає необхідності тому можна зробити це віночком за 5 хвилин, або міксером - разу в три швидше і взагалі без зусиль.
Простіше готувати заварний крем на водяній бані. Трохи довше, ніж на вогні, але зате точно не пригорить. Паралельно поставте на середній вогонь каструлю з водою (приблизно половина обсягу каструлі), вона нам знадобиться для водяній лазні.
У сотейник наливаємо молоко і ставимо нагріватися на невеликий вогонь. У цей час продовжуємо збивати яйця з цукром і додаємо потроху борошно.
Коли молоко почне закипати, знімайте його з вогню і тонкою цівкою вливайте в яєчно-цукрово-борошняну збиту суміш. У вас вийде однорідна рідка біла маса, яку кремом ще не можна назвати. Переливаємо її в сотейник, в якому гріли молоко, і розміщуємо в каструлі (вода вже повинна була нагрітися).
Продовжуйте збивати крем віночком, без фанатизму. Як тільки крем почне густіти, інтенсивність збивання можна збільшити, щоб запобігти утворенню грудочок. Якщо помітите що, віночок вже не справляється з густим кремом, замініть його лопаткою і продовжуйте перемішувати. Готовий заварний крем повинен вийти настільки густий, що він буде стікати з лопатки. Тепер можна додати ванільний цукор і перемішати.
Отже, крем готовий. Потрібно дати йому повністю охолонути, але обов'язково під кришкою, щоб не утворилася скоринка. В процесі охолодження час від часу крем перемішуйте. Поки він остигає можна спекти коржі для торта.
Коли заварний крем охолоне, збийте розм'якшене вершкове масло, поступово додаючи заварний крем, в однорідну масу. Накрийте готовий крем кришкою і залиште очікувати своєї черги.
Щоб тісто вийшло правильної однорідної консистенції сир перед використанням можна протерти через сито. Другий спосіб - подрібнити його блендером, додавши яйце і цукор. Якщо вас не бентежать шматочки сиру в тесті, можна просто розтерти сир з цукром і яйцем використовуючи вилку. Загалом, визначайтеся і робіть як вам більше подобається.
У підготовлений сир додайте соду (попередньо погасите її оцтом) і ванільний цукор, перемішайте. Борошно відразу ВРЮ не всипайте. Краще зробити це поступово, жирність сиру і його вологість, розмір яйця сильно впливають на кількість борошна, можливо вам знадобиться більше або менше, ніж вказано в рецепті. Тісто має вийти середньої густоти і пластичне.
Розділіть тісто на 6-8 частин, в залежності від діаметру сковороди, яку планується використовувати для випічки коржів. Розкачайте кожну частину так, щоб приблизно вийшов круг. Не забудьте подпиліть стіл або дошку борошном, щоб тісто не прилипло.
Якщо хочете, щоб коржі були ідеальною круглої форми, візьміть тарілку, відповідну по діаметру до сковороди, і обріжте по ній корж.
Розігрійте сковороду, покладіть корж на сковороду і наколи його в різних місцях виделкою, щоб не утворилися порожнечі. Випікайте з обох боків на сухій сковороді, на невеликому вогні, поки корж не зарум'яниться. Повторіть цей процес для кожного коржа.
Готові коржі залиште остигати.
Сирні коржі із заварним кремом - це звичайно смачно, але трохи нудно. А от якщо прикрасити торт свіжими ягодами, наприклад, полуницею, вийде не тільки ще смачніше, але й красиво.
Ягоди полуниці вимийте, обсушити і наріжте на половинки або четвертинки.
Коржі охололи, крем готовий, полуницю підготували. Тепер збираємо торт. Покладіть на тарілку корж, змастіть його кремом, покладіть зверху другий корж - змастіть кремом, і так з усіма коржами. Зверху викладіть підготовлену полуницю і поставте торт приблизно на годину в холодильник, щоб добре просочився кремом.
Подавайте сирний торт на сковороді з чаєм або кавою. На наступний день він буде ще смачніше, якщо щось залишиться.