Роз'ємна форма для випікання діаметром 26 см.
Папір для випічки.
Складові:
тісто:
- 1 склянка борошна (обсяг склянки 250 мл)
- 7 жовтків (всього для цього торта знадобиться 7 яєць)
- 0,5 склянки цукру
- 100г (0.5 пачки) вершкового масла
- 1 чайна ложка ванільного цукру
- розпушувач для тіста 1 ч.л. (або третину ч.л. харчової соди)
білкове суфле:
- 7 білків
- 20г желатину
- 1 склянка цукру
- 170г вершкового масла
- 250г згущеного молока
- лимонна кислота чверть чайної ложки
- 0,5 чайної ложки ванільного цукру
шоколадна глазурь:
- 150г (півтори плитки) гіркого шоколаду
- столова ложка цукру
- 180г вершків
- 30г вершкового масла
Приготування
Тісто: дно рознімної форми застелити папером для випічки. Яйця розділити на білки і жовтки. Білки поставити в холодильник. Просіяне борошно змішати з содою або розпушувачем. У жовтки додати цукор, ванільний цукор і все збити до білого міксером. Не припиняється збивати, додаємо розм'якшене вершкове масло. У жовткова-масляну суміш порціями додати борошно, все акуратно розмішати ложкою. Тісто викласти у форму, розрівняти. Випікати в розігрітій до 200С духовці 17 - 20 хвилин. Желатин залити половиною склянки води кімнатної температури і залишити для набухання. Можна приготувати це суфле і з агар-агаром, але желатин доступніше і з ним простіше працювати. Випечений корж викласти на решітку і відокремити папір.
Поки корж остигає, готуємо суфле:
Масляний крем: у миску міксера викласти розм'якшене вершкове масло і збити його до білого. Не припиняючи збивати, поступово додати згущене молоко (воно має бути кімнатної температури). 2 столові ложки крему відкласти для прикраси (в холодильник). Решті крем поки залишаємо при кімнатній температурі, щоб він залишався м'яким. Замочений і набряклий желатин змішати з цукром, каструльку поставити на вогонь. Постійно розмішуючи, нагріти желатин з цукром до 60С, вимкнути і залишити остигати. Дістаємо з холодильника відкладені білки і збиваємо їх міксером на високій швидкості в міцну піну. Не припиняючи збивати, додати дрібку лимонної кислоти і, поступово, всипати весь цукор і ванільний цукор. Як і раніше, продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити злегка остиглий желатин з цукром. Зменшити швидкість міксера до середньої і невеликими порціями додати наш масляний крем. Довгим гострим ножем розрізати остиглий корж на 2 пласти. Перший пласт укласти на дно нашої рознімної форми, зверху коржа викласти половину приготованого суфле, накрити другим коржем, зверху - залишився суфле, розрівняти. Поставити майбутній торт на 2 години в холодильник.
Шоколадна глазур: вершки змішати з цукром, каструльку поставити на вогонь і нагрівати, помішуючи, до повного розчинення цукру. Розламаний на шматочки шоколад змішати з солодкими вершками і розмішувати, поки не вийде гладенька маса. У теплу глазур вмішати вершкове масло. Гострим тонким ножем провести уздовж бортів форми, акуратно зняти роз'ємні борта і викласти торт на решітку (або велику плоску тарілку). Полити торт остигнула приблизно до 30С глазур'ю, вирівняти верх (надлишками глазурі покриваємо бічні сторони). Акуратно перекласти торт на блюдо і поставити мнімум на годину в холодильник, щоб глазур добре застигла. Прикрасити "Пташине молоко" можна за своїм смаком і бажанням.