
Вам буде потрібна форма 22 см в діаметрі.
Час приготування ~ 120 хв. + охолодження.
Порцій ~ 6
Складові:
коржі:
- 220 г. білків
- 55 г. + 200 г цукру
- 1 ч.л. ванільного цукру
- 50 г. борошна
- 165 г. смажених горіхів кешью
крем Шарлотт:
- 1 яйце + 1 жовток
- 300 г. цукру
- 225 г. молока
- 375 г. вершкового масла, кімнатної температури
- 15 г. какао
- 1 ст.л. ванильнойесенції
- 1 ст.л. коньяку
Приготування
Коржі: білки витримати при кімнатній температурі протягом 12 годин (можна добу).
Горіхи порубати, змішати з просіяного борошном і 200 г цукру.
Збити білки в густу піну, додати 55 г цукру і ванільним цукром. Збити до стійких піків.
Акуратно підмішати горіхову масу в білкову, чи не збивати.
Дві форми для випічки застелити кулінарним папером. Розподілити білково-горіхову масу між формами. Випікати при 160 С близько 90 хвилин. Якщо випікаєте на різних рівнях, то десь через 60 хвилин поміняйте форми місцями і випікайте ще близько 45 хвилин.
Залишити коржі остигати і вистаїваться в формах на 12-24 години. По закінченні цього часу витягти коржі з форм і відокремити папір.
Крем Шарлотт: в сотейнику з товстим дном змішати яйце, жовток і молоко.
Ввести цукор і поставити сотейник на вогонь. Довести до кипіння. Тримати на невеликому вогні, постійно помішуючи 4-5 хвилин. Наприкінці сироп загусне.
Перелити сироп в миску, процідивши попередньо. Охолодити до кімнатної температури, накривши миску харчовою плівкою. У остиглий сироп ввести ванільний екстракт і коньяк.
Вершкове масло збити в пишний крем. Поступово ввести сироп, не припиняючи збивання. Відокремити 1/3 крему і в неї додати какао. Збити.
Покласти один корж на лист кулінарної папери і нанести на нього світлий крем (залишити трохи крему для прикраси). Накрити другим коржем, злегка придавити долонею. Шоколадним кремом обмазати верх і боки торта (залишити трохи крему для прикраси).
Декорувати боки торта горіховою крихтою. Поверхня - двома видами кремів. Можна використовувати при оздобленні меренги.