
Форма ø 17 см.
Складові:
- 200 г нежирного йогурту
- 200 г молока
- 3 яйця (жовтки відокремити від білків)
- 6 ст.л. цукру
- 10 ст.л. води
- 1 ст.л. + 1 ч.л. крохмалю
- 4 груші (у мене соковиті)
- 0,25 ч.л. соди
- 0,25 ч.л. лимонної кислоти
- 1,25 ст.л. желатину
- 1 ст. + 1 ст.л. води
Приготування
Грошовий бісквіт.
Духовку розігріти до 180 0С. Чистимо 1 грушу. Ріжемо на дрібні шматочки. 3 ст.л цукру насипаємо в сотейник, додаємо 1 ст.л. води. Розчиняємо цукор і чекаємо, поки він стане красивого золотистого кольору, додаємо ще 5 ст.л. гарячої води. Вийшов рідкий бурштиновий сироп.
Тепер додаємо в нього дрібно нарізану грушу і проварюємо її до м'якості. Як тільки груша стане м'яка, збиваємо грушевий сироп блендером до однорідності.
Збиваємо яєчні жовтки міксером, додаючи в них 3 ст.л. грушевого сиропу. Збиваємо яєчні білки в густу піну і поступово вливаємо залишився грушевий сироп, продовжуючи збивати до м'яких пік.
В окрему миску відбираємо 1/3 збитих жовтків, 1/3 збитих білків, 1 ст.л. крохмалю, 0,25 ч.л. соди, 0,25 ч.л. лимонної кислоти і акуратно, але рішуче перемішуємо, щоб тісто не опало, але не було грудок.
Викладаємо тісто у форму, дно якої застелене пергаментом. Випікаємо протягом 12 хвилин при температурі 180 0С.
Повітряний грушево-карамельний крем-суфле
Додаємо в залишилися збиті жовтки 1 ч.л. крохмалю.
Нагріваємо в сотейник молоко і підігріваємо, але не до кипіння. Як тільки на молоці з'явиться тонка плівочка, переливаємо трохи молока в збиті жовтки і перемішуємо. Тепер переливаємо жовткова масу в сотейник з гарячим молоком, і варимо заварний крем на середньому вогні, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою. Кидати і відходити від крему можна! Інакше вийде відмінний омлет
Як тільки крем почне загусати і почнуть з'являється бульбашки, знімаємо його з вогню. Розпускаємо 1 ст.л. желатину в 5 ст.л. води і додаємо його в крем. Перекладаємо крем в холодну миску і охолоджуємо. Тепер додаємо в нього йогурт і залишилися збиті білки. Акуратно перемішуємо.
Викладаємо на дно форми корж, поверх виливаємо наш крем-суфле і ставимо в холодильник для застигання.
Поки торт застигає, готуємо верх з карамельних груш.
Чистимо 3 груші. Ріжемо на половинки. У сотейник насипаємо 3 ст.л. цукру і 1 ст.л. води Розчиняємо цукор і чекаємо поки він стане красивого золотистого кольору, додаємо ще 1 ст. гарячої води. Вийшов рідкий бурштиновий сироп (більше ніж при першому етапі). Кладемо половинки груш в сироп і варимо під закритою кришкою протягом 10 хвилин.
Після 5-ти хвилин варіння груші варто перевернути. Груші виймаємо з сиропу і охолоджуємо. Залишився сироп уварюємо так, щоб він покривав дно сотейника на 3мм (приблизно). Розпускаємо 1.ч.л. желатину в сиропі. Сироп відставляємо для охолодження.
Половинки груш ріжемо на тонкі пластинки.
Дістаємо торт з холодильника і красиво викладаємо груші на торт.
Зверху поливаємо увареним сиропом з желатином. Він додасть блиск грушам.
У загальній складності торт повинен простояти в холодильнику не менше 4 годин, до того ка його можна буде різати. Торт можна прикрасити зірочкою бадьяна (анісу) і паличкою кориці.