Вихід спечених виробів, 250-500-750-1000г
Складові:
- мука пшенична 1-2-3-4 чайні стакани
- цукор 1/4-1/2-3/4-1 чайні стакани
- масло або маргарин 25-50г, 50-100г, 75-150г, 100-200г
- яйця 0-1/2 шт. 0-1 шт. 0-1,5 шт. 0-2 шт.
- сметана густа 2 ст.л. 4 ст.л. 6 ст.л. 8 ст.л.
- сіль 1/8 ч.л. 1/4 ч.л. 1/3 ч.л. 1/2 ч.л.
- сода 1/8 ч.л. 1/4 ч.л. 1/3 ч.л. 1/2 ч.л.
Приготування
Муку перемішують з содою і просіюють. Сметану, яйця, цукор і сіль перемішують до ростворення солі і цукру. М'яке масло або маргарин збивають в посуді дерев'яною лопаткою на протязі 5-8 хвилин, потроху добавляють суміш сметани з яйцями, потім муку і швидко - за 20-30 секунд - замішують тісто. Кислота в сметані, стикаючись с содою, утворює вуглекислый газ, який при довгому замішуванні випаровується, відчого виріб получається плотним, непухким. Замість сметаны можна добавити простоквашу, кефір або другий кисломолочний продукт.