Сметанний торт (Торт із дитинства)
enjoy
24.10.2014

Складові:
тісто: 
- 2,5-3 склянки борошна (не більш ніж) 
- 2 столові ложки волоських горіхів 
- 200 м маргарину або вершкового масла 
- 2 столові ложки сметани 
- 1 стакан цукру 
- 3 жовтки 
- ½ чайної ложки соди, гашеної в ½ чайної ложці оцту 
- трохи ваніліну або ванільний цукор 

крем: 
- 500 мл. сметани 
- 1 стакан цукру трохи ваніліну (можна без, я робила без)
- 200 м горіхів пішло у мене (на подвійну порцію)

Приготування
На день народження або будь-яке інше свято завжди робили подвійну порцію, виходило багато коржів і здавалося так гарніше. Першу порцію замісила за рецептом, 3 жовтки і стакан цукру необхідно розтерти дерев'яною ложкою, потім кладемо маргарин або масло і знову розтираємо добре, після кладемо сметану, горіхи (горіхи пропустити через м'ясорубку), ванілін, соду, оцет. От не знаю, чомусь, якщо готую за старими рецептами, то дотримуюся, як готували раніше, т.е беру чайну ложку, кладу туди соду і заливаю оцтом, відбувається реакція, дерев'яною паличкою все перемішую і виливаю з нашу суміш, соди та оцту за рецептом додавати. Розмішуємо нашу загальну масу і додаємо борошно потроху і дивимося скільки необхідно. Тісто потрібно зробити не круте. Першу частину зробила з горіхами, а потім згадала, що мама, коли готувала не додавала в тісто горіхи, говорила, що і так їх скрізь багато. Другу частину я замісила без горіхів, і вона вийшла більш пластична, на фото повинно бути видно. 
Другу частину це я маю на увазі, що порцію я подвоїла, зробила тісто, по даним рецептом, помноживши все на 2 (приблизно). Наприклад, на подвійну порцію мені знадобилося 700мл. сметани для крему, 200г. горіхів (горіхи для крему дрібно порізала ножем, так цікавіше) і 8 столових ложок цукру.

Тісто має бути м'яке у мене вийшло десь 10-11 коржів. Завжди цей торт готувався прямокутної форми (на весь деко були коржі), але мені захотілося круглої. Якщо одна порція, як за рецептом, то повинно бути 5-6 коржів, відповідно подвійна 10-12 коржів. Якщо беремо одну порцію, тоді ділимо наше тісто на шість частин. У мене на фото видно, одне тісто з горіхами, воно темного кольору, а інше без горіхів світле. З горіхами, відразу скажу, дуже складно розкачувати було, без горіхів легше. Коли збирала торт, то чергувала коржі. Розкотила до форми кола і поклала в форму, і в духовку пекти 15-20 хв. не більш 180 градусів. Випікала по одному. 
Готувала крем, паралельно з коржами, але можна, напевно, приготувати заздалегідь і поставити в холодильник. Збивала вручну як в дитинстві 40 хв., Сметану збиваємо з цукром. А в мисочці окремо у нас лежать горіхи дрібно порізані. Коли коржі охололи, починаємо збирати наш торт. Кладемо один корж, намазуємо кремом дуже добре і зверху посипаємо горіхами, потім другий корж добре намазуємо кремом і зверху посипаємо горіхами і так до кінця коржів. Самий верхній корж теж добре намазуємо кремом і посипаємо горіхами. Торт рекомендується, є не відразу, а тільки на другий чи третій день. Тоді він дуже смачний. Ось здається і все.

close
Додати свій рецепт