
Складові:
- молоко жирне або вершки 200 мл
- сметана 20% 800 мл
- лимонний сік 2 чайні ложки
Приготування
Змішуємо молоко зі сметаною і ретельно все перемішуємо. Ставимо на повільний вогонь і постійно розмішуємо. Стежимо, щоб рідина сильно не нагрілась. Якщо є кухонний градусник - то виміряйте температуру, має бути не вище 75 градусів. Якщо ні-покладайтеся на власний розсуд. Вливаємо лимонний сік і знову перемішуємо. За цей час рідина в каструлі згорнеться. Найголовніше - не давати їй кипіти. Тут же вимикаємо вогонь і залишаємо остигати.
У друшляк викладаємо в кілька шарів марлю, змочену у воді. І в неї вже виливаємо те, що у нас вийшло з молочної суміші. Залишаємо на годинку, нехай як слід вся зайва рідина витече. Якщо їй часу не вистачить, продовжимо ще на годину. Потім віджимаємо отриманий сир. Якщо робити це дуже старанно, сир вийде більш щільним. Особисто я люблю залишати його ніжним.
Отриманий домашній сир зберігаємо в холодильнику або відразу використовуємо для приготування інших цікавих страв.