Що їсти на сніданок
enjoy
29.04.2015

Якщо ваше ранкове меню незбалансовано, ваш організм отримує недостатньо поживних речовин, які необхідні йому для нормального функціонування. Повноцінний сніданок допоможе вам не тільки поліпшити своє самопочуття, але й уникнути перевтоми протягом дня, зберегти увагу і працездатність

Якщо ви звикли зранку їсти хліб (тости, бутерброди і т.п.), виберіть продукти, багаті вітаміном В. Хлібобулочні вироби, в яких присутній даний вітамін, в процесі засвоєння забезпечують синтез серотоніну в організмі. А гормон серотонін в свою чергу сприяє появі позитивних емоцій і стабілізації настрою. При покупці хліба уважно вивчайте інформацію на упаковці. Найбільше вітаміну В у випічці, яка містить цільні зерна злаків, горіхи, зернові пластівці.

У тому випадку, коли вітамінізований хліб з яких-небудь причин недоступний, неодмінно доповніть ваш сніданок склянкою свіжовичавленого апельсинового соку - таким чином можна компенсувати нестачу біологічно активних речовин. Під час сніданку не вживайте знежирені продукти.

Якщо ви дотримуєтеся дієти, дотримуйтесь її протягом дня, але не вранці. Нехай у вашій ранкової трапези з'являться смачні калорійні продукти - наприклад, ядра волоських горіхів, кешью, мюслі. Ви можете змішувати їх з йогуртом, кефіром або молоком.

Фрукти - один з яскравих прикладів невдалого вибору продуктів для сніданку. Так, вони містять дуже багато вітамінів, корисної натуральної клітковини і поживних речовин, але в ранковий час вживати їх небажано. У м'якоті і соку фруктів мало сполук магнію, які "відповідають" за наше гарний настрій і працездатність. Якщо ви не уявляєте собі сніданку без свіжих соковитих плодів, спробуйте робити фруктові салати, заправляючи їх жирним свіжим йогуртом. Відмінною добавкою до салату будуть подрібнені горіхи (мигдаль, кеш'ю, волоські).

Солодощі на сніданок - погана ідея! У солодких блюдах міститься багато легко засвоюваних вуглеводів. Протягом 1 - 2:00 після такої трапези ви будете відчувати прилив сил, у вас буде гарний настрій і відмінне самопочуття. Але по закінченні зазначеного часу рівень глюкози у вашій крові помітно знизиться, настрій погіршиться, з'являться дратівливість і втому. Зрозуміло, не треба відмовлятися від парочки шоколадних цукерок до ранкового чаю або кави. Але неодмінно доповніть ваш сніданок протеїнами - білкові речовини містяться в яйцях, арахісовій олії, горіховою масою, призначеної для намазування на хліб. І не забудьте про те, що в хлібі має бути достатньо вітаміну В!

Кава - пити чи не пити? Спірне питання. Про шкоду і користь кофеїну дієтологи сперечаються протягом багатьох років. Якщо ви звикли до ранкового кава, не поспішайте позбуватися цієї звички! Ваш організм потребує певної дозі кофеїну щоранку. Відсутність цієї речовини призведе до млявості, дискомфорту, погіршення настрою. Але в тому випадку, коли лікар не рекомендує вживати багато кави, вам доведеться поступово відвикати від цього напою. Зменшуйте дозу розчинної кави (наприклад, замість півтора ложок на чашку кладіть одну), пийте напій зі зниженим вмістом кофеїну або декофеінірованний. Можливо, вам допоможуть льодяники з кофеїном (кавові цукерки). Крім того, спробуйте вибрати чай, який вам сподобається - зараз у продажу є величезна кількість різноманітних сортів цього смачного і корисного напою. Чорний, трав'яний, ароматизований, фруктовий - все залежить від вашої фантазії та особистих уподобань. Цукор можна замінити на штучні підсолоджувачі або натуральний мед. У різних країнах існують різні традиції, пов'язані з ранкової трапезою. Наприклад, у Франції прийнято їсти на сніданок круасани, хліб з маслом, яйця всмятку, конфітюр, пити каву або апельсиновий сік. У Туреччині вранці їдять маслини, бринзу, прісні коржі, варення, свіжу зелень, боби. Англійці віддають перевагу більш щільну їжу - яєчню з беконом, ковбасу, печені боби. І, зрозуміло, традиційний чай. Жителі північних країн люблять картоплю в мундирі, шкварки, рибу, обсмажену на вершковому маслі.

Дієтологи вважають, що сніданок повинен містити оптимальну кількість білків, жирів і вуглеводів. При цьому слід враховувати безліч факторів - погодні умови, активність способу життя, вік, рід діяльності і т.п. Пропонуємо вам кілька вдалих ідей для ранкової трапези - можливо, вони допоможуть вам скласти меню для всієї родини на тиждень вперед. Вівсяна каша - традиційний сніданок для дітей і школярів. Дорослим теж буде корисно поласувати смачними пластівцями.

Якщо у вас дуже мало вільного часу, придбайте вівсянку швидкого приготування в порційних пакетах. Таку кашу можна швидко заварити окропом і вже через п'ять хвилин насолоджуватися приємним смаком. Їжте класичну кашу з фруктовими добавками, ваніліном і т.п. Але не зловживайте продуктами швидкого приготування! Вівсяні пластівці, зварені на молоці або воді, набагато корисніше пластівців з пакетиків. Як добавки, що поліпшують смак, ви можете використовувати свіжі або розморожені ягоди, курагу, яблука, варення, скибочки свіжих апельсинів або ківі.

Якщо ви не любите кашу, замініть її сиром. Не "сирком" з пластмасового коритця - в подібних продуктах міститься багато вуглеводів, про які було сказано вище. Купуйте звичайний сир середньої жирності, змішайте його зі сметаною і свіжими фруктами або варенням. Нехай ваш сніданок буде не тільки смачним, але і красивим! Дуже привабливо виглядають ягоди журавлини або лохини, розташовані на горбочку з сиру і залиті зверху фруктовим сиропом. Прикрасьте креманку з сиром круглими шматочками ківі, часточками мандарина, нарізаним яблуком, натуральними цукатами.

Доповніть вашу ранкову трапезу ніжним салатом. Замість звичного майонезу, найчастіше використовується як заправки, придбайте натуральний йогурт без добавок. Компоненти салату виберіть на ваш смак. Непогано поєднуються один з одним: яблука, корінь селери, ананас, салат морква, мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут, ківі, манго, авокадо, світи, груша. Наприклад, можна приготувати легкий салат з очищених часточок мандарина, шматочків очищеного яблука і груші, волоських горіхів, кешью, йогурту. Можливо, вам сподобається сніданок з тертого кореня селери, шматочків манго, очищених часточок грейпфрута, заправлених лимонним соком. Для ласунів можна порадити салат з ананаса з апельсиновими і лимонними часточками, шматочками ківі, лимонного сиропу і солодкого йогурту або кефіру.

Мюслі - відмінний варіант сніданку для постійно квапливих ділової людини. В даному продукті присутні зернові пластівці, сухі фрукти, родзинки, цукати та інші натуральні компоненти. Ви можете заварити мюслі окропом, залити їх гарячим або холодним молоком, йогуртом, кефіром, додати за смаком мед або фруктовий сік. При підвищених фізичних навантаженнях протягом дня сніданок повинен містити багато протеїнів. Зваріть або підсмажте два яйця, зробіть кілька тостів і намажте їх вершковим маслом.

close
Додати свій рецепт