Що і як готувати під час посту
enjoy
29.04.2015

Під час посту у раціоні віруючих повинна бути тільки пісна їжа. Тому люди, які вперше хочуть дотримуватися цю традицію, бажають знати, які продукти можна вживати у піст, і які страви можна готувати.

Під час посту їжа повинна бути нетваринного походження. Тому не можна харчуватися м'ясом, рибою, яйцями, олією, молочними і кисломолочними продуктами. Тільки у Вербну неділю і в Благовіщення дозволено їсти рибу і морепродукти.

Крім того, пісне меню у Великий піст виключає з раціону білий хліб, здобу, цукерки і майонез. Взагалі-то, в цей період не бажано вживання будь-яких ласощів, навіть виконаних на рослинній основі. Існує заборона на алкоголь і куріння. У такі дні, як понеділок, середу і п'ятницю, не можна додавати в їжу рослинну олію.

Так, чим же харчуватися, коли постиш? Можна з упевненістю сказати, що основою такого меню мають бути продукти рослинного походження. Це – фрукти, сухофрукти, овочі, коренеплоди та бобові. Також в ці дні можна їсти всілякі соління, горіхи, гриби і крупи. З борошняних виробів дозволяється чорний і сірий хліб, сухарі і сушки.

Любителям кави варто утриматися від цього напою, кращим питвом буде чай, морси, трав'яні відвари і киселі. На перший погляд може здатися, що пост накладає досить великі обмеження в примі їжі, насправді ж асортимент страв, які можна вживати – дуже широкий.

У цей період їжа, звичайно, повинна бути простою, але заборони на її різноманітність – не існує! Що і як готувати в піст? Щоб харчування в піст не виглядало якоюсь дратівливою дієтою, а приводило до смирення, умиротворення і усвідомленню життя, пропонуються рецепти пісних страв, засновані на старовинних російських традиціях з додаванням елементів сучасного кулінарного мистецтва. Продукти, що використовуються для них – смачні і прості у приготуванні. Тому, постите із задоволенням!

Щоб в піст ваше меню було різноманітним, рекомендуємо скористатися наступними порадами:
- при приготуванні салатів комбінуйте свіжі овочі з різного роду заготовками – солоними, маринованими, замороженими, а також з рисом або інший крупою;
- каші варять тільки на воді і без олії. А щоб поліпшити смак, готову кашу можна полити киселем, покласти заморожені ягоди, сухофрукти, мед, горіхи. Варіть каші з різних круп;
- при приготуванні пісних супів важливим є правильна варіння овочів: всі вони повинні бути готові одночасно;

Основою такого меню є овочі. Вони можуть бути в поєднанні з крупами і борошняними виробами. Не бійтеся експериментувати, наприклад: дуже смачні млинчики з прісного тіста з начинкою з обсмаженої цибулі з морквою; не забувайте і про випічку, просто при замішуванні тіста виключайте яйця, молоко замінюйте водою, вершкове масло – маргарином або рослинним маслом. Так можна приготувати будь тісто – прісне дріжджове, пісочне. Пісні страви не вимагають дорогих продуктів, вони смачні і легко готуються.

close
Додати свій рецепт