Безумовно, вибір просочення залежить від самого виду торта і ваших смакових уподобань. Пропоную вашій увазі декілька видів просочення бісквіта, щоб було легше визначитися.
Дуже смачне просочування:
- водка журавлинна "Фінляндія" прозора (червону краще не брати, вона з барвником) - 50 г,
- повидло домашнє грушеве - 2 ст.л.
- вода кип'ячена холодна - 250 мл.
Всі інгредієнти змішати і поливати приготований бісквіт.
Сироп для просочення бісквітів:
- цукор - 5 ст. ложок
- лікер, або настойки, або аода - 7 ст. ложок
- коньяк - ложка
У каструлю насипають цукор, заливають водою. Помішуючи, сироп доводять до кипіння. Потім охолоджують його і вводять ароматичні речовини: будь лікер або настойку, ванілін, коньяк, кавовий настій, будь-які фруктові есенції.
Шоколадна просочування:
- масло вершкове - 100 гр.
- какао порошок - 1 столова ложка
- сгущене молоко - пів банки
Просочування готується на водяній бані. Для цього потрібно у велику каструлю налити води, поставити її на вогонь. А всередину великої каструлі поставити каструлю меншого діаметра, в якій і готувати просочення.
Всі інгредієнти просочення покласти в меншу каструлю, масло порізати на шматочки, щоб швидше тануло.
Ретельно перемішати. Але не доводити до кипіння. Я використовую міксер. Просочувати торт гарячої просоченням, бажано теплий чи гарячий корж.
Смородинова просочування для торта з варення:
- 0,5 склянки сиропу зі смородини
- 2 столових ложки цукру
- один стакан води
Це просочення йде для торта Негр в піні. Але її можна використовувати і в інших тортах в поєднанням зі сметанним кремом. Приготування просочення стандартне. Змішати всі інгредієнти, довести до кипіння і варити на малому вогні до розчинення цукру.
Просочування для торта:
- 250 г. цукру
- 250 мл. води
- 2 ст. ложки кагору
- 1 ч. ложка лимонного соку
- ванілін
Воду закип'ятити в каструлі, всипати цукор, розмішати до повного розчинення.
Сироп довести до кипіння, додати ванілін і лимонний сік.
Готовий сироп охолодити.
Сироп кавовий:
- вода - 1 стакан
- коньяк - 1 cт.л.
- кава мелена - 2 cт.л.
- цукор - 1 стакан
Цукор заливають водою (півсклянки) і нагрівають до розчинення цукрових крупинок; розчинений сироп доводять до кипіння, на що залишився кількості води (півсклянки) варять каву, який ставлять на край плити для настою. Через 15-20 хвилин кави проціджують і чистий кавовий настій вливають разом з коньяком в цукровий сироп, який ретельно розмішують і охолоджують.
Aпельсиновий сироп:
- дрібно нашінкованую шкірку одного апельсина
- 1/2 чашки апельсинового соку
- 1/4 часгкі цукру
Поєднати все інгредієнти в каструльку. Варити на повільному вогні поки розійдеться цукор. Зменшити вогонь і відкритим готувати еше хвилин 15 або поки сироп не зменшиться на половину. Теплим просочити коржі.
Просочування із зеленим чаєм і лимоном
Заварити зелений чай, додати туди сік лимона. Коли охолоне, просочити коржі.
Ананасова просочування
Робиться на сиропі з-під консервованих ананасів. Роблю на око. Сироп трохи розбавити водою, додати лимонний сік, крапельку коньяку для аромату і на вогонь буквально на пару хвилин
Молочна просочування 1
Банку згущеного молока залити 3 склянками окропу. Додати ваніль, дати охолонути, і просочувати коржі дуже щедро.
Молочна просочування 2
3 ст молока довести до кипіння з 1 ст (250 мл) цукру
Лимонна просочування
1 стакан окропу + пол лимона, порізаного на часточки + 3 чайних ложки цукру + ваніль. Дала настоятися, якраз і охолов. Лимони сьела, використовувала рідина.
Вишнева просочування
В чашку влити приблизно на 1/3 вишневого соку, додати 1-2 ст.л. цукру, 3-4 ст.л. коньяку і долити водою щоб загальна кількість просочення було приблизно 1 чашка. Кількість просочення я розрахована на багатоповерховий шар, якщо ви робите один торт, вам можливо вистачить і пів порції.