
Продукти: У дорогу та на перший перекус у горах краще брати готові продукти з дому, щоб не використовувати похідний провіант. Це можуть бути: канапки, печиво, домашня випічка, яйця, огірки, помідори, варена картопля (все це краще скласти у казанок чи спеціальний пластиковий контейнер – щоб не потовкти, або класти на верх наплічника), кури смажені (у фользі). Розхід хліба на одну людину – 0,5 буханки на день (отже, на 6 днів – 3 буханки на кожного!). Для економії ваги замість хліба можна брати сухарі (саморобні або заводські), до чаю – печиво, або докуповувати хліб у селах. Мінімум 2 рази на день – гарячі страви та чай. З рибної консерви можна зварити юшку. Відповідно до сезону у раціон можна включити і дари природи – квасок, гриби, ягоди. Однак, з грибами слід бути особливо обережним – якщо ви не розумієтеся на грибах, то краще їх не рухати!
Похідні страви: Їжа у походах має бути смачною, калорійною, легкою у приготуванні та прийнятною для усіх учасників походу. Тому краще продумати меню разом із групою ще до походу, щоб не тягти зайвих продуктів. Пропонуємо список страв та їх складові, які можна легко приготувати в похідних умовах:
• борщ червоний: картопля, капуста (або квасок), буряк, томатна паста (або помідори), квасоля (можна й без неї), м’ясо (сушене, консервоване), спеції (лавровий лист, перець, сіль, тощо), зажарка (морква + цибуля + олія чи смалець). Буряка та пасту можна замінити борщовою заправкою, а капусту свіже зібраним кваском. Борщ може бути й вегетаріанським, якщо замість м’ясопродуктів використати гриби (свіже зібрані або сушені). Борщ смакує краще із чорним хлібом чи сухарями та сметаною чи майонезом.
• зупа овочева: те саме, що й борщ, тільки без буряка та заправки.
• зупа горохова: брикет горохової зупи, картопля, зажарка чи тушонка (можна й без них).
• зупа грибна: гриби свіжі або сушені, картопля, рис. Якщо додати сиру – вийде юшка по-гуцульські!
• рибна юшка: консервовані сардини в олії, картопля, рис, спеції.
• каші: гречана, ячна, вівсяна, рис +масло вершкове чи зажарка. До вівсянки добре додати родзинки, горіхи та згущене або свіже придбане молоко. У гірських селах зазвичай можна придбати свіже молоко та сир, із хлібом та іншими продуктами – складніше (але можливо!).
• макаронні вироби: зазвичай у похідних умовах зварити макарони так, щоб вони не злиплися, досить складно, тому слід брати такі сорти макаронів, які не схильні до розварювання, а краще взагалі їх не брати.
• макарони швидкого приготування, пюре, швидкосуп: готується легко (залив кип’ятком – і готове), але користі організму від них мало – низькокалорійна їжа, та ще й несе реальну загрозу здоров’ю. Краще не використовувати!
• вареники: якщо у сезон назбирати чорниць або придбати у селі сир, як матимете борошно – можна легко виліпити вареники. Замість каталки – горнятко або пляшка з водою, замість дошки – сидушка з натягнутим на неї пакетом або кришка від великого казанка. Готова страва добре смакує із сметаною, маслом та корицею.
• гриби смажені: якщо ви на 100% упевнені, що зібрані вами гриби їстівні – відваріть 5-7 хвилин на інтенсивному вогні та смажте на пательні, додавши олії, солі та (при наявності) сметани.
• какао: какао-порошок + згущене, сухе або свіже молоко + цукор – і какао готове! Калорійне, поживне, добре смакує із печивом, солодкими сухарями, канапками з сиром. Не варто замінювати кавою, оскільки кава підвищує тиск, що у горах вкрай не бажано!
• чай: необхідний засіб в усіх походах: насичує організм необхідною вологою та відновлює сили. Якщо чай трав’яний – це ще й профілактичний та лікувальний засіб. Чай має бути натуральний, а не з одноразових пакетиків! Інакше – то не чай!..
• компот: корисний вітамінний напій, який можна приготувати із свіже зібраних ягід та плодів. Також можна зварити компот з сухофруктів. Не забудьте узяти із собою достатньо цукру!
• хліб, канапки, сухарі, печиво: хліб в умовах походу довго не зберігається (впріває, черствіє, кришиться та й просто швидко з’їдається), тому слід продумати, де його можна докупити. Економити хліб можна за рахунок вживання сухарів та печива. А можна на вогні випекти хлібні пляцки з борошна – головне знати технологію. Сухарі можна насушити самому, а у поході розмочувати їх під час їжі у перших стравах. Купувати краще ті сорти хліба, про які ви знаєте, що вони довго зберігаються. Не бажано купувати різаний хліб, оскільки він при транспортуванні кришиться. На канапки ліпше запастися якісним натуральним маслом, сиром, копченою ковбасою, салом, консервованим паштетом. Не варто брати плавлені сирки та напівфабрикати, оскільки вони дуже швидко псуються.
• салати: у сезон можна зробити салат з помідорів, огірків, редиски, цибулі додавши сметани чи майонезу або олії, солі та перцю. Можна узяти із собою консервовані салати. Усе корисно та поживно – однак, важко нести!..