Паска на вершках
enjoy
02.04.2018

5 склянок пшеничного борошна
100 г свіжих дріжджів
1,5 склянки вершків
250 г вершкового масла
8 жовтків
1 склянка цукру
0,5 склянки очищеного від плівок мигдалю
0,5 склянки родзинок
0,5 порошку ванільного цукру
0,5 склянки цукатів
1 ч. л. солі

Приготувати опару: в злегка підігрітих вершках розвести дріжджі і половину борошна. Поставити опару в тепле місце. Поки опара підходить, розтерти до білого жовтки з цукром, з’єднати їх з розтертим дочиста маслом. Ізюм перебрати, вимити й обсушити. У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, укласти у велику миску (фаянсовий або емальований) і поставити в тепле місце на 60-80 хвилин – до збільшення в об’ємі в 2 рази. Після цього тісто ще раз вибити на столі і вдруге поставити в тепле місце. З готового тіста сформувати невеликі булочки і покласти кожну у форму з високими стінками. Форму попередньо змазати маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 по висоті. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60-80 хвилин. Випікати паску при температурі 200-220 градусів протягом 60-70 хвилин. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його зверху кружечком паперу. Під час випічки паску не можна трясти, інакше вона може осісти. Готову паску обережно викласти з форми на м’яку підстилку, застелену папером і серветкою. Остиглу паску змастити зверху тонким шаром глазурі. Глазур, що залишилася, викласти в паперовий конусний кульок, у якого відрізати ножицями кінчик. Видавлюючи глазур, акуратно нанести малюнок на паску. Таку паску можна прикрасити цукатами, мармеладом, помадкою.

close
Додати свій рецепт