Складові:
- 1 кг борошна / залежить від муки/
- 80 г цукру
- 100 г масла (маргарину) або 80г смальцю
- 0,5 л молока
- 30 г живих дріжджів
- 1 кав. л. солі
Приготування
Змішуємо дріжджі, 100 г тепленького молока і 3 ст. л. борошна і ставимо у тепле місце. Через деякий час додаємо цукор, сіль і тепленьке молоко. Суміш кладемо відпочивати на 30 хв
Борошно, м'яке масло (маргарин) або смалець змішуємо з опарою. Гарненько, ретельно вимішуємо і в тепле місце відпочивать на 1 годину, щоб піднялося в 3 рази (зверху притрусити борошном і накрити рушником, щоб не було твердої шкірки).
Тісто ділимо на 4 частини, розкатуємо на "ковбаски" і заплітаємо з фантазією. Зверху змазуємо топленим маслом і знов відпочивати на 30 хв.
З плетеного тіста формуємо паляничку, змазуємо яйцем (якщо хочете, щоб тісто запеклося зверху темніше , то до яйця добавити трошки цукрової пудри). Випікати приблизно 45 хв. /якщо форми маленьні, то випікаємо меньше/. Паска виглядає, як височенька паляничка. Якщо тісто стає занадто темним зверху, покладіть чистий білий аркушик паперу на нього.