Роз'ємна форма діаметром 25 см.
Складові:
- 0.5 кг смачної моркви (краще сорту "каротель")
- близько 2-х склянок борошна
- 0.5 склянки цукру
- 3/4 склянки родзинок (1 пачка)
- 3/4 склянки олії без запаху
- 4 яйця
- 0.5 ч. ложки соди
- щіпка гвоздики
- 1 ч. л. кориці
- щіпка мускатного горіха
крем:
- 400 мл вершків жирністю 35%
- 1 апельсин
- 3/4 склянки цукрової пудри обсяг склянки 250 мл
прикраса:
- жменю горіхів (волоські або фундук)
Приготування
Ізюм запарити окропом, остигнула воду злити і дати родзинок обсохнути. Роз'ємну форму для торта змастити вершковим маслом і посипати борошном (або манкою). Моркву натерти на дрібній тертці. Просіяне борошно змішати з содою, прянощами і родзинками. Яйця збити з цукром (збивати 3-5 хвилин), в пишну яєчну масу, не припиняючи збивати, поступово додавати рослинне масло. Змішати сухі і рідкі компоненти. Додати до тіста терту моркву, все перемішати. Тісто викласти у форму (на дно форми також можна покласти кружок пергаментного паперу), розрівняти і випікати близько години в розігрітій до 180С духовці. Готовність коржа можна перевірити дерев'яною паличкою (або зубочисткою) - якщо паличка суха, корж готовий. Трохи остиглий морквяний корж акуратно вийняти з рознімної форми і викласти на дошку. Остиглий корж розрізати на 2 пласти.
Крем: вимитий апельсин ошпарити окропом (щоб пішла гіркота. Можна також залити його окропом і довести до кипіння), нарізати і перекрутити через м'ясорубку. Апельсиновий сік злити. Збити вершки. У збиті вершки на маленькій швидкості додати цукрову пудру. Потім в збиті вершки акуратно, ложкою, вмішати перекручений на м'ясорубці апельсин. Половину апельсинового крему намазати на нижній корж, накрити другим коржем - його теж змастити вершково-апельсиновим кремом. Зверху морквяний торт можна прикрасити горіхами, часточками апельсина і тертим шоколадом. Дати торту настоятися кілька годин у холодильнику - і можна їсти.