Ніжний, ароматний і не нудотний медовий торт зі сметанним кремом. Незважаючи на велику кількість коржів готується зовсім недовго - медові коржі не потрібно розгортати, вони випікаються як млинці. До речі, за цим же принципом можна випікати коржі і для інших Сметанников, без меду.
Складові:
тісто:
- 2 склянки борошна
- 2 столових ложки цукру
- 1 чайна ложка соди
- 70г вершкового масла
- 200 мл рідкого меду
- 400-450г сметани 15% жирності
- 6 середніх яєць
крем:
- 800г сметани 20% жирності
- 5-6 столових ложок цукру
- 200г смачного чорносливу без кісточок (або волоських горіхів)
прикраса:
- 50г чорного шоколаду
за бажанням:
- жменю подрібнених горіхів
- цукрові фігурки-прикраси за смаком
Приготування
Борошно змішати з содою і розтерти руками з розм'якшеним вершковим маслом в олійно-борошняну крихту, потім додати цукор і добре перемішати. У цю олійно-борошняну суміш додати рідкий мед (найсмачніше цей медовик виходить з гречаним медом), сметану та яйця. Все перемішати. Тісто по консистенції нагадує густу сметану. Дати тісту постояти близько 2-х годин у холодильнику, потім можна випікати коржі. Дно круглої форми для випічки (а краще - глибокої толстостенной сковороди без ручки) застелити гуртком пергаментного паперу і гарненько його змастити вершковим маслом. На дно форми налити трохи тіста, розподілити його рівномірно по дну форми, щоб не залишалося просвітів. Коржі випікати в розігрітій до 220°С духовці до золотистого кольору (кожен корж випікається приблизно 10 хвилин, якщо температуру духовки зробити менше - коржі не піднімуться). Готовий корж акуратно перекинути на дошку. Промасленим папером легко відділяється і її можна використовувати для випічки наступного коржа. Має вийти 6 коржів діаметром 22 см (або 3 коржі діаметром 20 см і 3 коржі діаметром 27 см, якщо хочете зробити медовий торт у вигляді капелюшка).
Збірка торта: чорнослив ретельно вимити, дати стекти воді (якщо чорнослив пересушене, можна запарити його окропом і залишити до повного охолодження, потім воду злити). Підсохлий чорнослив дрібно нарізати.
Крем: охолоджену сметану змішати з цукром. Кожен корж рясно змастити сметанним кремом (сметани не шкодуємо, щоб торт добре просочився) і посипати дрібно нарізаним чорносливом. (Мені цей торт найбільше подобається саме з чорносливом. Якщо не любите чорнослив, можна змащені сметанним кремом коржі посипати подрібненими горіхами, або тертим шоколадом, або взагалі не використовувати жодних добавок). Зверху медовий торт теж змастити сметанним кремом, посипати тертим шоколадом і подрібненими горіхами. Готовий торт поставити в просочуватися в холодильник на 8-10 годин. Перед подачею до столу торт можна прикрасити готовими цукровими фігурками (якщо зробите це раніше - фігурки можуть підтанути в місцях контакту зі сметанним кремом).