Під час простудних захворювань малинове варення принесе Вам та Вашій родині величезну користь, як жарознижуючий засіб. Робиться варення досить легко, часу на його заготівлю йде зовсім небагато, а саме головне - всі вітаміни зберігаються. Адже малину піддавати тепловій обробці зовсім не потрібно. Взагалі один із самих корисних способів заготівлі всіх ягід - перетирання їх з цукром, один до одного. Він ідеальний для смородини, полуниці, вишні, чорноплідної горобини, чорниці, журавлини.
Щоб зберегти максимальну кількість вітаміну С, треба перетирати ягоди з цукром вручну маленької скляною банкою. Можна подрібнити ягоди на м'ясорубці, але при контакті з металом вітаміну С залишається на 30 відсотків менше.
Оскільки перетерті з цукром ягоди - це варення не варене, а сире, то треба добре банки стерилізувати, щоб варення не скисло. Під кришку можна покласти кружок пергаментного паперу, змоченою в горілці. Зберігати сире варення краще в прохолодному місці. Цукру класти, не шкодуючи: чим менше цукру, тим більше ризик, що сире варення довго не простоїть. Треба в рівній пропорції робити: 1 кг цукру на 1 кг ягід, або навіть 1,5 кг цукру на 1 кг ягід, тоді ризику зовсім мало.
Складові:
- 1 кг малини
- 1 кг цукрового піску
Приготування
Малину перебрати, але не мити! Ця ягода досить швидко вбирає у себе вологу і стає водянистою.
Ягоди малини перетерти до однорідної маси в блендері або будь-яким іншим доступним способом.
Засипати в перетерту малину цукровий пісок.
Все змішати до однорідної консистенції, та дати постояти суміші з годинку. Потім знову продовжити змішувати до тих пір, поки весь цукровий пісок не розчиниться та перестане «хрустіти» на зубах.
Простерилізувати банки та металеві кришки.
Вихід – 2 літри варення.