
У літній період овочеві салати користуються найбільшою популярністю. За звичкою ми заправляємо салат або майонезом, чи олією. Але цим двом заправкам є й інший, більш оптимальний (і здоровий, до того ж) варіант – оливкова олія. А щоб смак вашого салату не розчарував вас, вам слід знати, як вибрати оливкову олію.
Як правильно вибрати оливкову олію
Звичайно, при виборі оливкової олії всю потрібну вам інформацію ви можете знайти на етикетці товару. І чим більше інформації вказав виробник, тим краще для вас. Адже ви можете переконатися в тому, що перед вами товар відмінної якості.
Найкраща оливкова олія
Запам’ятайте, що є певна класифікація, яка допоможе вам вибрати оливкову олію. Оливкова олія ділиться на 3 групи: натуральна, або нерафінована, очищена і жмихова. Клас, до якого відноситься оливкова олія, обов’язково вказано на етикетці.
Нерафінована оливкова олія має назву Virgin. Це масло є найкориснішим, так як виготовлено без його нагрівання. Для отримання такої олії зрілі маслини миють, сушать, пресують. Отримане масло відстоюють і фільтрують.
Рафінована оливкова олія називається Refined. Звичайно, за своїми якостями це масло також дуже гарне, але конкурувати з нерафінованою воно просто не може. Але, з іншого боку, це масло очищено, тому воно набагато краще підходить для смаження, оскільки в процесі нагрівання не окислюється і не утворює канцерогенів.
Як вибрати оливкову олію
Жмихове масло називають Макуха. Це оливкове масло отримують шляхом додавання до макусі спеціальних розчинників. Потім макуха проганяють через центрифугу, отримуючи масло. Цей продукт є маслом найнижчої якості. Тому це оливкове масло використовують тільки для випічки. До речі, іноді виробник пише на упаковці не Макуха, а Orujo. Але інша назва зовсім не означає, що перед вами не жмихове масло.
Як бачите, тільки вам вирішувати, яка оливкова олія краще. Всі ці продукти хороші, різниця в основному в тому, для чого ви будете використовувати оливкову олію.
Як правильно вибрати оливкову олію
Є ще кілька способів визначення якості оливкової олії. В цьому випадку вам буде потрібно вивчити не тільки етикетку, але і колір олії. Колір оливкової олії може варіюватися від зеленуватого до темно-золотистого. На колір олії впливає зрілість оливок, їх колір і регіон, де вони росли.
Із зелених оливок виходить оливкова олія зеленуватого відтінку. Така оливкова олія, безумовно, якісна, але її смак буде злегка гірчити. А ось масло із стиглих оливок має жовтий колір, іноді з фіолетовим відтінком. Темно-коричневе масло отримують із стиглих плодів, які впали на землю. Ця оливкова олія має ніжний солодкуватий смак.
Без урахування кислотності неможливо вибрати якісну оливкова олія. А цей показник дуже важливий. Як вибрати оливкову олію в цьому випадку? Для кожного класу оливкової олії існує власний показник кислотності, який повинен коливатися в межах норми. Так, для класу Virgin кислотність не повинна перевищувати показників 0,8-2%. При цьому слід врахувати, що є ще Extra virgin olive oil (а це продукт найвищої якості). Його кислотність не перевищує 1%. Для масла класу Refined кислотність продукту повинна бути в межах 3-3,3%.
Ви можете запитати, на що впливає кислотність масла? Звичайно, на його смак. Чим вище кислотність масла, тим різкіше його смак. Відповідно, чим нижче кислотність, тим смак приємніше і м’якше.
Є ще пара вірних способів, як вибрати оливкову олію. Для цього вам її слід спробувати на смак. У оливкової олії немає чітких критеріїв смаку, оскільки все залежить від сорту і ступеня зрілості оливок. Але оливкова олія ні в якому разі не повинна гірчити або бути повністю несмачною. Таке масло краще не брати, так як воно «втомилося», а саме так називають продукт цієї якості.
Ще один спосіб визначити, наскільки якісна у вас оливкова олія, це поставити її в холод. Справа в тому, що оливкова олія не терпить холоду. Налийте трохи оливкової олії в тарілку і поставте її в холодильник. Якщо через деякий час в маслі утворилися білі кристали, перед вами продукт високої якості. При нагріванні масла вони розчинятися, але зате ви будете знати, що перед вами якісний продукт.