Як правильно їсти устриці
enjoy
29.04.2015

Як правило, подають устриці на підносі з льодом. Викладають їх  колом, з шматочками лимона в центрі. Число устриць повинно бути кратним шести. Зазвичай це дюжина (12 шт.) Або півдюжини (6 шт.).  Прийнято  подавати до них  біле, сухе вино. Це може бути також шампанське «брют».  Воно підкреслить  смак устриць.

 Берете лівою рукою молюска, повертаєте його до себе загостреним кінцем. У правій руці у вас повинен бути спеціальний ніж, який завжди повинен подаватися до устриць. Вставляете його між стулками і розсовуєте їх. Посеред раковини побачите плівку, її потрібно зняти. Акуратно, по колу, підрізаєте її цим же ножем, піттягаємо і кладете на край тарілки. Далі — відкладаєте ніж, берете скибочку лимона і пальцями видавлюєте сік прямо в раковину. Між іншим, робиться це не тільки «для смаку». Традиція зародилася в ті часи, коли устриці ще перевозилися в діжках або бочках, а не в спеціальних камерах, транспорт був повільний, і молюски могли зіпсуватися в дорозі. Якщо при попаданні на устрицю лимонного соку вона скорочується — вона ще жива, і її можна їсти. Якщо ж нічого не відбувається — устриця мертва, тобто їсти її не потрібно. Приправляти устрицю також можна свіжомеленим чорним перцем, вмочати в оцтовий соус, заправлений цибулею-шалот. А далі висмоктуйте ротом вміст раковини. Ось, власне, і вся нехитра наука поглинання устриць.

В ресторанах, щоб клієнти себе не обтяжували, щоб уникнути смішних і не дуже казусів, устриці, як правило, подаються вже відкритими. Ї просто сприскують лимонним соком і відправляєте устрицю в рот, для ще більшої зручності може бути подана спеціальна двозуба устрична вилка.

Якщо устриці подаються приготованими (а готувати з них можна багато чого), то їдять їх тільки приладами. Холодні устриці — десертними приладами, а теплі або гарячі — столовими.

Існує поширена думка, що устрицями слід ласувати тільки в місяці, назва яких містить літеру «р» (з вересня по квітень). Власне, це так і не так одночасно. Справа в тому, що свого часу у Франції, щоб уникнути безконтрольного вилову устриць, що загрожував їх зникненням, був прийнятий закон, що забороняє лов молюсків в період їх розмноження. А розмножуються устриці починаючи з кінця весни, протягом літа. Крім того, під час розмноження у устриці усередині раковини утворюється молока. При розтині вона виливається, надаючи м'ясу гіркуватий смак. Проте зараз вже відомі технології розведення устриць, при використанні яких молюски не розмножуються. 

Варто відзначити, що устриці є найсильнішим афродизіаком. Саме ними вечеряв Казанова перед тим, як приступити до любовних подвигів.

close
Додати свій рецепт