
Складові:
тісто:
- борошно 3-3,5 склянки (включаючи підсипку при розкочування тіста)
- яйце 1 штука
- цукор 1 столова ложка
- олія 3 столові ложки
- дріжджі сухі 1 столова ложка (якщо пресовані, 1/3 пачки)
- молоко 1 стакан
- сіль
м'ясна начинка:
- фарш свинячий 400г
- цибуля ріпчаста 2 штуки
- сіль
- перець чорний мелений
- масло рослинне для смаження біляшів
Приготування
Весь процес починаю з приготування тіста для біляшів. Наливаю в миску молоко і ставлю його на плиту підігрітися. У склянці розводжу дріжджі з теплою кип'яченою водою з додаванням щіпки цукру. Додаю цукор для того, щоб дріжджі почали «працювати».
Потім беру велику миску, в неї вбиваю яйце, насипаю цукор і сіль. Наливаю тепле молоко, вливаю розведені дріжджі, додаємо рослинне масло і всипаю 2,5 склянки борошна. Все це перемішуємо вінчиком (мені так зручніше), поки не вийде тісто середньої густоти. Якщо тісто виходить густим, то треба додати трохи теплого молока. Миску з замішаним тістом, накриваю серветкою і ставлю в тепле місце підходити.
Поки тісто підходить, я готую начинку, тобто фарш для біляшів. Для фаршу я купила свинячу грудинку. Її я перемелюю на м'ясорубці. Десь половину беру для біляшів, а решту залишаю для приготування майбутніх м'ясних страв. Фарш для біляшів я кладу в миску, додаємо дрібно нарізану цибулю, сіль і чорний мелений перець. Все добре перемішую. Можна для більшої соковитості фаршу, додати трохи водички.
Минуло майже 40 хвилин, щоб тісто підійшло. Це тісто я обминаю ложкою і знову, накривши серветкою, ставлю ще раз підходити. Після того, як другий раз тісто для біляшів у мене добре підійшло, на робочий стіл насипаю борошно і на нього викладаю тісто з миски. На столі тісто для біляшів добре вимішую, щоб воно не прилипало до рук.
Оскільки тіста багато, я поділяю його на дві частини. З однієї частини роблю довгу ковбаску і розрізаю її на невеликі шматочки, сантиметри по 4. З другої частини тіста роблю таку ж ковбаску і теж ріжу на шматочки. З кожного шматочка роблю кульку. Готові кульки розкачую качалкою, щоб вийшла круглий корж. На корж по центру кладу одну чайну ложку фаршу і защіпаю краю, залишаючи по центру дірочку. Так, по черзі роблю всі заготовки біляшів з м'ясом.
Після того як всі біляші у мене зроблені, ставлю на вогонь глибоку сковороду, наливаю в неї рослинне масло, і коли воно розігріється, кладу обсмажувати біляші. Спочатку кладу отвором вниз. Коли біляші знизу підрум'яняться, перевертаю їх на іншу сторону. Смажу хвилин 5-7, постійно перевертаючи. Коли перша партія біляшів підсмажиться, викладаю біляші на тарілку і на сковорідку кладу наступну партію. Так готую всі заготовки.
З приготовленого тіста і фаршу у мене вийшов 21 біляш з м'ясом. Готові біляші з м'ясом можна відразу подавати до столу.