Журек
enjoy
10.02.2015

Складові:
закваска:
- 200г житньої муки грубого помолу
- 0.5 л. кип’яченої і охолодженої до 40-50ºС води
- 2 великі зубки часнику

додатки до супу:
- 3 сирі ковбаски
- 3-4 копчені реберця
- 2 сушених гриба
- 4 середні картоплини
- набір овочів до бульйону (польською такий набір називають загальним поняттям «влощизна», і до нього входять: невеличка морквинка, кусочок селери, маленький корінь петрушки, трошки зелені петрушки, маленька цибулинка та кілька сантиметрів порею)
- 4 яйця
- 1 ст. л. сухого майорану
- 1 лавровий листочок
- 6 зерен запашного перцю
- перець
- сіль
- 100г сала
- 1 цибулина
- сметана (за смаком)
- 1 ч. л. тертого хріну (за смаком)

Приготування
Закваску треба зробити за 2-3 дні перед готуванням. Для цього змішати муку з теплою водою та розтертим часником і залишити при кімнатній температурі. За годинку до готування гриби залити окропом. Отож виймаємо гриби і ріжемо їх соломкою, вкидаємо до окропу разом з овочевим набором, розділеними реберцями та ковбаскою.

Очищені овочі в бульйон додаються цілими, щоб після того як вони виваряться, їх можна було легко вийняти. Коли бульйонні овочі стануть м’якими, виймаємо їх і викидаємо (хоча дехто перетирає їх на пюре і повертає в каструлю «щоб добро не пропадало»б але це не правильно з точки зору «високої» кухні), а також виймаємо ковбаски і ріжемо впоперек на шматочки товщиною 0.5 см. Після цього додаємо закваску з розрахунку 0.5 л закваски на 2 л бульйону, інтенсивно перемішуємо, та залишаємо на середньому вогні на 30 хвилин, щоб компоненти, як то кажуть, «перегризлися між собою», час від часу помішуючи жур. Тоді додаємо сіль та приправи, і ще готуємо 5-10 хвилин, після чого вимикаємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою.

Окремо відварюємо яйця в круту, а також висмажуємо дрібно порізане сало на шкварки та робимо з ними та цибулею засмажку до журу. На тарілку кладемо жменьку порізаної ковбаски, половинку яєчка, ложку засмажки та ложку сметани (сметана – дуже опціональний складник), я особисто додаю ще чайну ложку тертого хріну, та заливаємо готовим приправленим журом. Перемішуємо все в тарілці і споживаємо з насолодою.

close
Додати свій рецепт