Сік яблучний
Яблучний сік на зиму з яблук в домашніх умовах

На шість 3-літрових банок, 4-5 відер яблук помити та розрізати на 4-6 частин (залежно від розміру яблук). Не потрібно вбирати їх чи вирізати серединку. Так зі шкірками, серцевинками та насінням нарізаємо 40-літровий баняк яблук. Далі в окремому 20-літровому баняку кипятимо воду. Потрібно, щоб вода добре кипіла. Знімаємо з вогню і заливаємо яблука окропом. Накриваємо щільно кришкою. Закутуємо в одіяло та залишаємо на ніч настоюватися.

На другий день проціджуємо сік через марлю. Додаємо цукор за смаком. Кількість цукру залежить від сорту яблук - до кислих треба додати більше цукру, ніж до солодких. Ставимо сік на вогонь, трошки підігріваємо, щоб цукор повністю розчинився. Кипятити не потрібно. Можна також додати трохи лимонної кислоти до смаку (додавати, якщо яблука солодкі). В мене були кислі, то я не додавала. Кількість теж регулюємо на свій смак.

Розливаємо сік у заздалегідь підготовлені банки. Стерилізуємо і закручуємо. Виходить шість трилітрових банок (тобто приблизно 18-20 л соку).

Таким самим способом я закручувала яблучно-морквяний сік. Яблука нарізала та настоювала так як описано вище. Окремо готуємо морквяний сік. Для цього відро моркви миємо, чистимо від шкірки, пропускаємо через соковижималку. Морквяний сік додаємо в кожну банку (приблизно виходить по 400 мл морквяного соку і решта яблучного). Так само стерилізуємо.

close
Додати свій рецепт