Киселиця

Складові:
- 250г житньої муки (можна наполовину з пшеничною чи вівсяною)
- (опційно плюс 3 ст. ложки вівсяних пластівців)
- 3 зубки часнику до закваски і 2 зубки до киселиці
- щіпка солі
- пів чайної ложечки цукру
- 3/4 л води на закваску і ½ л додатково на киселицю
- 1 цибуля
- 100г олії/масла
- 100г сметани

Приготування
Закваска: муку вимішати з половиною води, щоб не було грудочок (додати вівсяні пластівці), долити решту води, додати подрібнений часник, сіль, цукор, вилити у слоїк, можна покласти окраєць сухого житнього хліба, зав’язати марлею і поставити у тепле місце на 4дні при кімнатній температурі. 

Киселиця: через 4 дні у банячку скип’ятити півлітра води, закваску розмішати і половину закваски через ситечко процідити до киплячої води, розмішати і заварити. Окремо попередньо стушкувати на олії цибулю і додати до киселиці, влити сметану, заварити. Вимкнути газ і додати розтовчений з сіллю часник. Досолити до смаку. Якщо не піст, дуже смачно додати підсмажений шпондерок чи ковбаски, грибочки і зварені покришені яєчка. Подавати з картоплею або хлібом.
Решту закваски можна заморозити, чи, якщо готуватимете киселицю через день-два, додати до закваски ще 2 повні ложки муки, влити склянку теплої води і залишити бродити. Такою закваскою можна заквашувати інші зупки чи борщик. А також додавати у дріжджове тісто при випічці хліба.

close
Додати свій рецепт