Як законсервувати кабачки на зиму
enjoy
09.02.2015

Складові:
на 4 літрові банки:
- оцет столовий 9% на кожну банку по 1 столовій ложку
- вода чиста дистильована 1,5 літрвим
- сіль велика (без йоду) 4-5 столових ложок
- цукор 2 столові ложки 

овочі та зелень:
- кабачок 2 кілограми (з приблизною довжиною до 15 сантиметрів і об'ємом 4-5 сантиметрів)
- кріп гілки з парасольками 300 грам (стать пучка)
- перець чилі гіркий будь-якого кольору 4 штуки (довжиною не більше 3 сантиметрів)
- часник  8 зубців (по 2 в кожну банку)

спеції:
- лист лавра 4 штуки (по 1 штуки в кожну банку) 
- перець чорний горошком 8 штук (по 2 штуки в кожну банку) 
- перець запашний горошком 16 штук (по 4 штуки в кожну банку)
- коріандр по пів чайної ложки на 1 банку

Приготування
Крок 1: готуємо кабачки.
Необхідна кількість кабачків промийте під холодною проточною водою, укладіть в глибоку миску і дайте обсохнути. У всіх кабачків з допомогою ножа обріжте частини, на яких кріпилися плодоніжки і суцвіття. Потім по черзі укладіть їх на обробну дошку і наріжте кільцями з приблизною товщиною від 1 до 1,5 сантиметрів. Після перекладіть їх в чисту оброблену окропом глибоку миску.

Крок 2: готуємо спеції і трави.
Доведіть повний чайник звичайної проточної води до кипіння на плиті. Зелень кропу разом з листям хрону укладіть в глибоку миску, і обдайте окропом, потім злийте воду, дайте зелені охолонути, струсіть її над раковиною від зайвої рідини, розділіть на 4 рівні частини і розкладіть по стерилізованим банкам. Перець чилі промийте під проточною водою і покладіть по 1 штуці в кожну банку. Часник очистіть від шкірки і покладіть по 2 штуки в кожну в банку. Поверх овочів і зелені щільно утрамбувати кільця кабачків так, щоб вони заповнили банку до самого горлечка.

Крок 3: готуємо маринад і робимо заливку.
Увімкніть плиту на сильну температуру і поставте на неї каструлю з потрібною кількістю чистої дистильованої води. Після того як вода закипить, зніміть каструлю з плити за допомогою кухонного рушника і розлийте її по банках з кабачками до самого верху горлечок. Дайте кабачкам постояти в окропі 10 хвилин. Потім зробіть джгут з кухонного рушники, обхопіть ним банку так, щоб його середина лежала на трохи прочиненими кришці, і дуже акуратно злийте воду назад в каструлю. Тим же способом злийте воду з інших банок. Повторно доведіть воду в каструлі до кипіння, зменшіть температуру плити на середній рівень, додайте в каструлю потрібну кількість солі, оцту з цукром і варіть маринад протягом 10 хвилин до повного їх розчинення.

Крок 4: консервуємо кабачки на зиму.
Поки вариться маринад, укладіть по банках всі вищевказані в інгредієнтах спеції. Готовий, гарячий маринад розлийте по банках, накрийте їх стерилізованими кришками для консервації й закупорте банки за допомогою ключа для консервації. Потім переверніть їх догори дном, підтримуючи кришку кухонним рушником, і поставте на кухонний стіл. Переконайтеся в тому, що банку закрита щільно і з-під кришки вгору не піднімаються бульбашки повітря. Якщо банку закрита не щільно, повторіть процес закупорювання. Якщо банки закриті щільно, укладіть на підлогу вовняну ковдру і на один з його кінців поставте банки дном вниз, другим кінцем ковдри накрийте банки, так щоб не було щілин. Дайте вашої консервації охолонути протягом 1 - 2 днів без різких перепадів температури. Після того як банки з кабачками охолонуть, переверніть їх дном вниз і поставте в прохолодне, добре провітрюване місце наприклад комору, підвал або льох.

Крок 5: подаємо кабачки на зиму.
Кабачки на зиму подаються в холодному вигляді для дорослих і кімнатної температури для дітей. Перед подачею їх можна нарізати скибочками, соломкою або розрізати на 2 частини. Цей вид консервації підходить для приготування таких страв як, вінегрет, кабачковий розсольник. Також такі кабачки чудово поєднуються з будь-яким гарніром, їх часто додають в піцу і пиріжки. Кабачки на зиму будуть чудово виглядати на вашому столі в компанії кислих помідор і огірочків.

close
Додати свій рецепт