Бабусина паска
enjoy
27.04.2015

Виходить 6 середніх пасок – діаметр дна форми 9-11 см, висота – 16-20 см орієнтовно.

Складові:
- дріжджі 100г
- молоко 500 мл
- борошно 1 кг
- жовтки яєчні 10 шт.
- яйця курячі (для змащування) 1 шт.
- маргарин 150г
- олія 1/4 склянки
- цедра лимона
- родзинки 1 склянка
- бадьян (анісу) 2-3 шт.
- кардамон мелений 1 ч. ложка
- ванілін 10г
- цукор 2,5 склянки

Приготування
Молоко підігріти, додати до нього 1/3 загальної кількості цукру та дріжджі, перемішати. Додати 200 грамів борошна. Добре вимішати, накрити рушничком та поставити в тепле місце на 2 години ( за цей час воно підніметься і почне «грати»).

Жовтки збити з цукром в тугу піну. Додати  перетерті з рештою цукру жовтки (можна збити міксером) та решту борошна. Місити в великій мисці близько 30-45 хвилин. По трошки додавати топлену вершково-рослинну суміш «Тульчинка» та олію. Насамкінець додати цедру з одного лимона, прянощі та родзинки. Знову ж таки накрити рушничком і поставити в тепле місце на годину.

На дно формочок застелити вирізаний по розміру пергамент, щедро змастити дно і стінки ємностей для випічки жиром – найкраще підійде домашній смалець. З тіста сформувати маленькі палянички, які по об’єму займуть 1/3 висоти форми.

Розклавши все тісто поставити аби ще хвилин 25-35 підходилою. Змастити зверху збитим яйцем вже перед випіканням. Випікати при 180-200 градусах до повної готовності ( час залежить від форми, на середні потрібно орієнтовно півгодини). Готові пасочки «викинути» з форм на рушник, та дати вистигнути.

Можна декорувати білковою глазуррю ( на один білок півсклянки цукрової пудри та трішки соку лимона, перетерти (не міксером!) до однорідної маси. При потребі, якщо білки були з великих яєць, додати ще пудри. Глазур не має бути рідкою. Застигає орієнтовно 2-3 години.

Якщо хочете прикрасити квітами чи листям з тіста – візьміть те ж тісто, що й на паску, але домісіть до нього борошна, аби воно стало тугим, як пластилін. Сформуйте бажані декори і викладіть на паски, коли ті вже 15 хвилин постоять. Можна і взагалі викладати перед тим, як змастити білком. Класти варто ближче до центрі – при випіканні декори будуть зсуватись до країв.

close
Додати свій рецепт